ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт


 

Гледане на Кафе
Робот-ендоскоп в ръка и в стомах. (снимка и изображение: Kyodo)

Kапсулоподобното  устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
  Обикновено, за гастроскопия или колоноскопия лекарят използва ендоскоп (специална сонда под формата на гъвкава тръба с камера на края), движението на която управлява самият той.
  През последните две десетилетия започна използването на капсула със затворени в нея камера и батерия, която се поглъща от пациента. Нейните недостатъци са пасивността и ограничеността на приложение: в действителност, тя не се превърна в алтернатива на традиционните методи, а само разшири техните възможности.
  Сега учени от университета Ryukoku и Медицинският колеж в Осака, са разработили капсула, която се придвижва. Роботът, наречен "Русалка", е с дължина  4,5 см и диаметър около 1 см. За секунда той може да се придвижи на десетки сантиметри с помощта на магнитно управление и малка опашка, въртенето на която се контролира от оператор.
  Устройството се поглъща или се поставя ректално, и може да работи 8 -10 часа – докато батерийката се изтощи.
  Самоходната капсула първо е била изпитана в стомах на куче през 2009 г. За резултатите от изследванията беше съобщено на конференцията Digestive Disease Week (DDW 2011), посветена на заболяванията на храносмилателната система, която се проведе в Чикаго от 7 до 10 май 2011 г., а демонстрацията на самия прибор се състоя тази седмица в Осака.
  Ръководителят на проекта професор Kazuhide Higuchi от университета Ryukoku заяви, че той лично е гълтал „Русалка” и не е изпитал никакви болезнени усещания или дискомфорт.
 

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други