ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време


  С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
  Технологията, която показа японската телекомуникационна компания  NTT Docomo на изложбата Wireless Japan 2011 (25–27 май, Токио), използва „облачни” изчисления. С помощта на „облаци” експертите успели да обединят разпознаването и синтеза на речта, както и машинния превод.
  При демонстрацията на разработката, сътрудник от изследователското подразделение на компанията в Yokosuka четял японски вестник, а посетителите на изложбата можели по същото време да слушат английския вариант на текста.
  Представителя на „NTT Docomo” Atsushi Sato пояснил, че трите компонента на системата са съществували и преди. Заслугата на разработчиците е по отношение на интеграцията им в Интернет, осигуряването на бързо прехвърляне на преведения текст по комуникационните канали.
  Системата за езиково разпознаване все още е далеч от съвършенството, казва г-н Sato, предстои довеждането и до 100 процентна ефективност. Въпреки това, според специалистите, дори на това ниво резултатите могат да заинтересуват по – предвидливите потребители. Ето защо, „NTT Docomo” възнамерява още тази година да внедри технологията в тестов режим, наемайки доброволци, които ще я използват и ще съобщават за своите впечатления.
 

Гледане на Кафе
Дата: 31 - ви май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
В Япония създадоха истински 3D-дисплей
Устройството представлява система от лазери, които формират триизмерен образ от светещи точки във въздушна или течна среда.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Движещите се зад стена обекти станаха достъпни за радарите
Военните ще могат да наблюдават враговете си в сградата от безопасно разстояние, получавайки картина за тяхното движение в реално време.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
123456 ... 37
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други