ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Холандия ще бъде отсечена първата монета с QR-код


 

Гледане на Кафе
Юбилейната монета с QR-код. /снимка: Кралският монетен двор на Холандия/

Холандският Кралски монетен двор е решил да отпразнува 100-годишнината от основаването на сградата си, добавяйки малко интерактивност в консервативния процес на паричното създаване.
  Върху лицевата страна на монетата е традиционното изображение на кралица Беатрикс, а по повод на тържеството, обратната страна е оборудвана с двумерен баркод – QR-код. При сканирането и, кодът ще води до сайт, където купувачите на монетата ги очаква „сюрприз”/в официалните съобщения на монетния двор няма и намек за това, какъв може да е той/.
  Юбилейната монета ще се продава в три варианта. Цената на най – евтината разновидност, от посребрена мед, е €10. Номиналът на монетата е 5 евро, а тиражът ще се определя от количеството екземпляри, продадени през първия ден – 11 юли.
  Желаещите да закупят монетата в сребърната или златна версия, с номинали 5 и 10 евро, ще трябва да заплатят съответно €39,95 и €359,95. Скъпоценните монети ще бъдат пуснати като "Proof", с тираж от 12 500 и 3500 бройки.
  Диаметърът на монетите варира от 22,5 до 30 мм, а теглото - от 6,7-10,05 г. Сеченето ще започне на 22 юни. Представителите на Кралския монетен двор не обясняват, дали поставянето на QR-код е само еднократно, или ще се превърне в традиция за колекционерски предмети, а може би и за монети, издадени в обращение. В крайна сметка, тази технология би могла да се използва не само като бонус за нумизматите, а да служи за допълнителна защита срещу фалшификация.
 

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Холандия ще бъде отсечена първата монета с QR-код
В Холандия ще бъде отсечена първата монета с QR-код
Холандският Кралски монетен двор е решил да отпразнува 100-годишнината от основаването на сградата си, добавяйки малко интерактивност в консервативния процес на паричното създаване.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Анонсирана е играта Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Fall of Cybertron ще бъде пряко продължение на War for Cybertron и ще доразвие историята за войната между извънземните роботи от мястото, където тя приключва в първата част. Играта е разработена от High Moon Studios.
Първата в света 3D-писалка за рисуване
С писалката 3Doodler може да се рисува директно във въздуха.
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
Получена е първата пълна карта на Меркурий
Някои региони постоянно остават в сянка, но това не е било проблем за апарата.
Microsoft направи първата демонстрация на итерфейса на Windows 8
Компанията Microsoft демонстрира за първи път, намиращата се още в процес на разработка, платформа на Windows 8, предназначена за персонални компютри.
123456 ... 26
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други