ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Мелбърн, ще се появи "първата в света вертикална улица"

Гледане на Кафе
Това разбира се, не са градините на Семирамида, но също е архитектурно - екологическо достижение.

  Именно така архитектурното бюро CK Designworks характеризира своя проект в австралийския мегаполис. Отличителна особеност на 35-етажната сграда ще станат пълноценните градини с дървета по балконите.
  Решението да „издърпат” сградата The Crystal във вертикал и да оформят структура подходяща за прилежащата територия, е продиктувано от баналната липса на пространство. Австралийската компания CK Designworks разполагала със строителен участък в оживен район на Мелбърн, с площ от само 360 кв. м. Не е изненадващо, че зелените площи не са в близост до сградата, а вътре в нея.
  Според водещият архитект на проекта, Robert Caulfield, с градини върху покривите на съвременните небостъргачи или със зеленина по балконите, не би могъл да удивиш никого. Но с пет балконски градини по 120 кв. м всяка, с дървета високи до 10 м – вече действително е новост.
  Другото изумително нещо е технологията за събиране на дъждовна вода. Подобни системи има в строящи се или вече готови съоръжения по целия свят, като обикновено това са резервоари върху покривите. В този случай водата ще се събират директно от фасадата, след което отива в хранилище в сутерена. Хаотично разположените балкони с триъгълна форма не бива да пречат на естествената вентилация, да спират вятъра отвяващ водата към фасадата. С тази вода е планирано да се поливат дърветата и да се мият тоалетните.
  В градините /това е всеки шести етаж/ са поставени инсталации за отопление и охлаждане, включени чрез тръби, с топла или студена вода. При това те не са обединени в централна мрежа, а захранват само най – близките етажи. Късите тръби повишават ефективността на системата, казва г-н Caulfield. Предвидено е и място за, станалите вече традиционни в развитите страни, слънчеви батерии.
  В The Crystal ще има 154 апартамента, офис помещения, магазини и велосипеден паркинг. Цената на строителството, което трябва да завърши през 2014 г., е около $ 80 милиона.
 

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Мелбърн, ще се появи първата в света вертикална улица
В Мелбърн, ще се появи първата в света вертикална улица
Именно така архитектурното бюро CK Designworks характеризира своя проект в австралийския мегаполис. Отличителна особеност на 35-етажната сграда ще станат пълноценните градини с дървета по балконите.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Първата в света 3D-писалка за рисуване
С писалката 3Doodler може да се рисува директно във въздуха.
В Швеция ще строят най – големият в света закрит ски курорт
Съоръжението със 700-метров склон трябва да се появи след четири години близо до Стокхолм.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
Получена е първата пълна карта на Меркурий
Някои региони постоянно остават в сянка, но това не е било проблем за апарата.
123456 ... 19
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други