ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации


  Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ „невярна информация“.

Гледане на Кафе
Необмислените уеб-постове могат да костват на китайците свободата. (снимка: Blue Jean Images/Corbis)

  Съобщава се, че наскоро полицията е задържала студент от провинция Юнан в Китай, който публикувал в мрежата „несъответстващи на действителността сведения“ за случило се убийство. Зад решетките за 15 дни попаднал жителят на Шанхай, който публикувал в интернет фалшифицирани данъчни документи.
  Отбелязва се също, че полицията се опитва да установи местоположението на потребителите, разпространяващи различни слухове, в най-популярните сайтове на Китай.
  Китайското правителство редовно филтрира и премахва "политически безотговорни материали", „провокативни публикации" и т.н.
  Интернет потребителите в Китай са повече от половин милиард.

Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ невярна информация.
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Китай формира киберармия
Първото подразделение от 30 човека вече е застъпило на служба. Властите упорито уверяват обществеността, че задачата му ще бъде обезпечаването на мрежовата безопасност.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Екомобил за китайския еко-град
Chevrolet и проектантите на зеления мини-град, който ще издигнат строители от Китай и Сингапур, подписаха споразумение за тестването на двуколесното електрическо средство за придвижване - EN-V.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други