ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Китай е построен най-дългия мост в света


Гледане на Кафе
  Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км. Предишният рекордьор, Quingdao Haiwan Bridge, разположен в Луизиана, е почти с пет километра по-къс от новия победител. Новия мост е строен от 10 000 човека. Работниците започнали издигането на конструкцията от двата противоположни бряга, а след това я съединили в центъра над водата.
  Рекордьорът свързва пристанищния град Цин Дао с предградието Хуан Дао. Съоръжението разполага с шест платна, поддържани от пет хиляди колони.
   Високоскоростният влак „Хасе”, което в превод означава „хармония”, е установил нов световен рекорд, развивайки 487,3 км/ч.
  Между другото, притежател на престижната награда Stirlingovskoy, която се връчва във Великобритания за световни постижения в архитектурата, е архитектът от иракски произход Заха Хадид. Ще стане ли новият мост притежател на тази премия, ще покаже времето.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Китай е построен най-дългия мост в света
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
11.11.11 или За истеричната магия на числата
Петък. Вечер. По Григорианският календар – 11.11.11. Има хора, за които това означава нещо.
В Китай започнаха преследвания за недостоверни уеб-публикации
Китайските власти ожесточават цензурата на интернет: в затвора може да отиде всеки уеб-потребител, разпространяващ невярна информация.
Ръководителят на eBay критикува интернет-политиката на Китай
Президентът и главен изпълнителен директор на eBay John Donahoe изрази недоволство от строгия контрол на киберпространството, предприет от китайските власти.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други