ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Италия е открита „водата на радостта”


Гледане на Кафе
  В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение. Изворът нарекли „Усмивка”, а неговите необичайни свойства, учените обясняват с високото съдържание на литиеви соли във водата – 715 мг/гр , което е три пъти повече, отколкото в прочутата „литиева вода”, открита в Америка през 1890 г.
  По думите на учените, солите на лития притежават психотропно действие и се явяват естествен антидепресант. В момента този минерал се използва в медицината при профилактика и лечение на психични заболявания.
  Най – разпространени в това си качество, са карбонатите на лития. Прилагат се в психиатрията за стабилизация на настроението на хора, страдащи от биполярно разстройство и чести смени на настроението. Ефективни са за предотвратяването на мании, депресии и снижават риска от самоубийство.
  Медиците многократно са наблюдавали, че някои съединения на лития/в съответни дози, разбира се/ оказват положително влияние на болни страдащи от маниакална депресия.Обяснението на този ефект е двуяко.
  От една страна, е установено, че литият е способен да регулира активността на някои ферменти, участващи в преноса на натриеви и калиеви йони до клетките на мозъка от междуклетъчните течности, а от друга страна е забелязано, че йоните на лития въздействат непосредствено върху йонния баланс на клетките. От баланса на натрий и калий, в значителна степен зависи състоянието на болния: излишъкът на натрий е характерен за страдащите от депресии, а недостигът – за страдащите от мании.
Изравнявайки натриево – калиевия баланс, солите на лития оказват положително влияние и на едните, и на другите. Литиевият никотинат/литиева сол на никотиновата киселина, литонит/ се използва като неспецифично средство за лечение на болни от алкохолизъм. Препаратът подобрява метаболитните процеси и хемодинамиката, намалява афективните разстройства.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Италия е открита - водата на радостта
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други