ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Израел тестват „динамична” пътна такса


  Системата автоматично увеличава таксата за използване на трасето при нарастване на натовареността. Това в крайна сметка намалява броя на преминаващите превозни средства и помага да се избегнат сериозни задръствания.
  Алгоритъмът, разработен от специалистите на Siemens Mobility, е приложен по магистралата между Ерусалим и Тел Авив. Технологията е предназначена да реши един от проблемите на платените трасета – изборът на оптимален данък, който не би бил твърде обременителен за шофьорите, но и не чак толкова скромен, че да привлича огромен брой автомобилисти.

Гледане на Кафе
Израилтяните ще имат избор: да платят повече и да пътуват без задръствания или да икономисат, предоставяйки тази възможност на други участници в движението.  (Снимка: John and Lisa Merrill / Corbis)

  Под пътното платно са монтирани сензори на базата на индукционни вериги – прости устройства за откриване на транспортни средства, които се използват например, в автоматизираните паркинги, за отваряне на бариерите. Сензорите пресмятат броя на преминаващите автомобили по обичайните пътни ленти и тези, в платените участъци, а видеокамера следи скоростта на движение.
  Когато трафикът не е много натоварен, таксата е ниска, но в пиковите часове тя се повишава. Тъй като сумата се отразява на електронно табло преди входа на трасето, част от пестеливите шофьори могат да потърсят заобиколен път. По този начин, ползващите платените магистрали, могат да преминат по тях без забавяне. Автобусите и леките автомобили, напълно „окомплектовани” с пасажери се пропускат безплатно.
  Част от иновацията е автоматичното събиране на таксите: видеокамерата фиксира номера на колата и парите се вземат от банковата сметка на собственика/ако той има такава опция/, или се изпращат под формата на платежна квитанция.
  Перспективите за използване на технологията в Израел са все още неясни: може би това ще зависи от успеха на тестове. Все пак Siemens се надява на успех, тъй като на американската транспортна система, както смятат в компанията, липсва гъвкавост при изчислението на пътната такса.
 

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Израел тестват динамична пътна такса
В Израел тестват динамична пътна такса
Системата автоматично увеличава таксата за използване на трасето при нарастване на натовареността. Това в крайна сметка намалява броя на преминаващите превозни средства и помага да се избегнат сериозни задръствания.
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Техно-панталони защитават дървосекачите от резачката
Немски инженери тестват дреха, която е в състояние да изключи моторната резачка, ако тя е на опасно разстояние от краката на човека.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Google демонстрира възможностите на очилата Project Glass
Google публикува видео, от което може да се добие представа за възможностите на това необичайно устройство.
Екомобил за китайския еко-град
Chevrolet и проектантите на зеления мини-град, който ще издигнат строители от Китай и Сингапур, подписаха споразумение за тестването на двуколесното електрическо средство за придвижване - EN-V.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други