ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия


 

Гледане на Кафе
"Слънчевият тунел" в процес на реконструкция. (снимка: AFP / Belga, Bruno Fahy).

Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
  Тунелът с дължина 3,6 км по линията Париж – Амстердам е бил построен, не за да се „мине” напряко през планината, а с екологична цел. Работата е в това, че тук е разположен горски резерват, а „покривът” над железопътната линия трябва да защитава влаковите композиции от падащите понякога дървета, които е забранено да се секат.
  Сега тунелът е още по-екологичен: белгийската компания Enfinity е вградила в него 16 хиляди фотоволтаични панели с обща площ 50 хиляди кв.м. Те произвеждат 3,3 гигавата за час, което е достатъчно на всички влакове в Белгия за един ден в годината.
  Фредерик Сакре, представител на компанията  Infrabel, управляваща железопътната мрежа на страната, уточнява, че енергията ще се използва не само за движението на локомотива, но и за захранване на вагонните системи за осветление и сигнализация. Гарата в Антверпен, също ще получи своя енергиен дял.
  Проектът струва € 15,6 млн. Количеството на емисиите от въглероден диоксид ще бъдат намалени през следващите десет години с 20 или повече тона.
  Първият влак отпътува по „Зеленият” път на 6 юни 2011 г. от Антверпен към границата с Холандия.
 

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
Влак, който се движи без да спира
Дизайнерът PAUL PRIESTMAN от Priestmangoode предполага, че в XXI век, високоскоростните влакове ще се ползват с голям успех.
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
Надуваем фенер за южните страни от Третия свят
В САЩ е разработено евтино и лесно преносимо осветително тяло на слънчева енергия.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други