ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Германия ще произвеждат дрехи от мляко


  Сухото мляко, заедно с други натурални съставки, се превърна в суровина за производство на влакна, разработена от германски изследователи.


  Технологията QMilch е създадена от микробиолога и моделиер Anke Domaske, на която са помагали специалисти от Бременския институт за влакнести материали.
  За да се получи основата за биологичната тъкан, сухото мляко и другите природни инградиенти/точния състав за сега се пази в тайна/се поставят в нещо като месомелачка. Резултатът е нишковиден материал, от който се шият дрехите.
  С дрехи, изработени от естествени материали, различни от познатия ни памук, експериментират много текстилни компании, включително и лидерите в индустрията. Най-малкото, това е силен рекламен ход, защото днес хората от развитите страни обръщат повече внимание на екологията, казва Хайке Шойер от Международната асоциация за естествен текстил (IVN).
  От друга страна, много от органичните тъкани са прекалено скъпи и все още не могат да се наложат масово. Освен това, положителният ефект от носенето на такова облекло, в сравнение със синтетиката, все още не е доказан научно, казва професорът от Фраунховеровия институт за приложни изследвания на полимери (Fraunhofer IAP), Ханс-Петер Финк.
  Както и да е, г-жа Domaske и другите ентусиасти от QMilch са оптимистично настроени. Те подчертават ползите за кожата на плата от мляко, както и възможността за използването му за медицински цели.

 

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Германия ще произвеждат дрехи от мляко
В Германия ще произвеждат дрехи от мляко
Сухото мляко, заедно с други натурални съставки, се превърна в суровина за производство на влакна, разработена от германски изследователи.
От какво се състои птичето мляко
Тази рядка способност да произвеждат птиче мляко, притежават само гълъбите,фламингото и мъжките императорски пингвини.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Създадена е тъкан, очистваща се от слънцето
Представете си, че няма да се налага да перете мръсните дрехи – просто ще ги окачите на балкона и ще чакате изгрева на слънцето.
В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай
Няколко научно изследователски институти на страната се обединили, за да финализират проект за електрически градски транспорт, който не изисква релси и жици.
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други