ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай


  Няколко научно изследователски институти на страната се обединили, за да финализират проект за електрически градски транспорт, който не изисква релси и жици.
  Идеята AutoTram се родила преди няколко години у специалистите на Фраунховерския Институт за транспортни и инфраструктурни системи(Fraunhofer IVI). Външно машината напомня трамвай. Състои се от две симетрични секции, благодарение на които движението в противоположна посока изисква само преместването на водача. Движи се по обикновени пътища на гумени колела, а като основен източник на енергия използва батерии.

Гледане на Кафе
Хибридът AutoTram.  (снимка: Fraunhofer IVI)

  AutoTram е с дължина 12 – 24 м, а с допълнителната централна секция – 36 м. Широк е 2,5 м и има много полезни допълнения. За да се гарантира гладкото функциониране на електробуса в рамките на деня, дизайнерите са използвали разнородни батерии с различен капацитет и експлоатационен живот. Излизането на един или дори няколко елемента на системата от строя не би довело до срив.
  Енергията се съхранява не само в конвенционални батерии, а и в много по – ефективни суперкондензатори – разказва директорът на Fraunhofer IVI Улрих Потхоф/ Ulrich Potthoff/. За съхранение на електричеството помага системата на ръчната спирачка и супермаховици, а в случай на авария може да се използва компактен двигател с вътрешно горене.
  Със запаса от батерията хибридът може да измине 2 – 3 км. Ако на всяка спирка има станция за презареждане, която ще работи не повече от половин минута/докато пътниците влизат и излизат/, „автобусотрамвая“ ще може да пътува непрекъснато през цялата смяна – казва г- Потхоф.
  За сега не се съобщават срокове за въвеждането на хибридния транспорт, но федералните власти са отделили за проекта почти 50 млн. евро, което трябва да значи нещо. Разработчиците са изчислили, че използването на AutoTram ще е по – скъпо от дизеловите автобуси, но с 30 – 50 % по – евтино от трамвайния транспорт.
  Теоретично AutoTram могат да бъдат напълно автономни.

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай
В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай
Няколко научно изследователски институти на страната се обединили, за да финализират проект за електрически градски транспорт, който не изисква релси и жици.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
Пентагонът е одобрил дизайнерските проекти за армейски трансформър
Министерството на отбраната на САЩ възнамерява до 2015 г. да получи хибрид от брониран автомобил, лек самолет и хеликоптер.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Градският електротранспорт в Южна Корея ще се зарежда безконтактно
Пътят от концепцията OLEV до търговската реализация е отнел три години.
В Германия ще произвеждат дрехи от мляко
Сухото мляко, заедно с други натурални съставки, се превърна в суровина за производство на влакна, разработена от германски изследователи.
Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море
Новият пролив, който ще се нарича Истанбулски канал, ще се появи до 15-милионния мегаполис Истанбул, разположен по бреговете на Босфора. За това съобщава турският премиер Тайип Ердоган.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
123456 ... 19
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други