ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В България е открита богата тракийска гробница


 

Гледане на Кафе
Никола Русев демонстрира балсамария от гробницата. (Снимка: BGNES)

Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
  В нея е погребан кремиран сановник от II. пр.н.е. Това е част от могилен комплекс. Ръководителят на разкопките Никола Русев от Историческия музей в Попово предполага, че са открили едно от последните погребения на Траките. В близост са две древни селища - вероятно и двете са използвали тази гробница.
  Гробницата е "дала" едни наистина великолепни артефакти, шест листа от злато (част от венец) и други златни и бронзови накити, керамика, рядко срещана у нас бронзова фибула-конче, козметични съдове от стъкло и бронз. Другата уникална находка е бронзов балсамарий, представляващ малък контейнер за тамян или парфюм с образа на млад мъж.
  „Най – вероятно, тези предмети са направени извън пределите на днешна България. – казва г-н Русев – Но с увереност можем да кажем, че това са предмети на разкоша.”
  Тракийските гробници в България се срещат все по-рядко, тъй като много от тях са били разграбени от иманярите, още преди археолозите да достигнат до тях.
 

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В България е открита богата тракийска гробница
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век
Хората от каменната ера са притежавали елементарни химически познания. Археолозите са открили доказателства, че още преди 100 хиляди години нашите предци са знаели рецептите за смеси на базата на охра.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Китайски букви. Буква Б – страница 8
Китайски букви. Буква Б – болки в гърба, Бакхус, бейби-бум, бързина,Байрон, бушидо, Буш, Бурунди, Бирма, буй, бънджи джъмпинг, бронежилетка, България
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други