ТЪРСИ
Гледане на Кафе

В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век


  Хората от каменната ера са притежавали елементарни химически познания. Археолозите са открили доказателства, че още преди 100 хиляди години нашите предци са знаели рецептите за смеси на базата на охра.
  Така времето, за което се смяташе, че Хомо сапиенс започва да има познавателна способност от по-висш порядък, трябва да се отложи с 20-30 хиляди години в миналото, казва авторът на изследването Christopher Henshilwood, представляващ университетите Берген (Норвегия) и Уитуотърсранд (Южна Африка). "Това не е случайна смес, а древна химия - подчертава експертът. - Това означава, че дори по това време, хората са имали същите възможности за концептуалното мислене, както и ние".
  "Съставът и в двете раковини е един и същ, което означава, че са знаели какво правят", - казва г-н Henshilwood.

Гледане на Кафе
Раковината/вдясно/ и каменното "чукче". Добре се вижда слегналата се охра. (тук и долу - снимки: авторите на работата)

  Откритието е направено в отлагания на пещерите Бломбос, в южния край на ЮАР. Археолозите са открили две черупки от морски охлюви, на чието дъно имало червено вещество, съставено от охра, кости и дървени въглища. Наблизо са открити и суровините, както чукове и камъни за смилане на компонентите на сместа - цяла работилница!
  Съвременните хора са възникнали в Африка преди около 200 хиляди години. Кога са придобили по-високи умствени способности, не е ясно. Предишните находки - мъниста, изработени от раковини, гравирани с охра и лепила - показват, че това е станало преди 80-70000 години. Новите данни, получени с помощта на оптически стимулирана луминесценция, връщат това тайнството още по - далече.
  Това не е най-ранното доказателство за използването на охра от човека (то започва най-малко преди 165 000 години), каза г-н Henshilwood, но е първият намек за това, за какво им е бил необходим пигмента.
  Освен това, тези раковини са най-ранните доказателства за използването на вместимост: те са с 40 хиляди години по-древни, отколкото предишните. Очевидно, хората са запушвали дихателните отвърстия на раковините, за да не се разлее течната смес.

Почистената раковита.

  Въпреки всички намеци, предназначението на сместа е неизвестното. Тя може да е била използвана за украса на кожа, артефакти, стените на пещерата или за нанасяне на магически символи. Охрата се е добивала на 20-30 км от Бломбас, чрез издълбаване на плочи от кварцит. След това, вероятно, е смесвана в раковините със стрити изгорели кости, животински мазнини, дървени въглища и някакви течности.
  Лин Уедли от университета Уитуотърсранд предполага, че това може да е лепило: всички съставки са налице. Г-н Henshilwood не е съгласен с нея: в пещерата не са открити остатъци от свързващо вещество.
  Уви, никакви древни рисунки не са открити. Вярно е, че преди няколко години, пак в пещерата Бломбас, същият екип се натъкна на 13 продълговати предмета, гравирани с охра, с площ от около 20 кв.см всеки. Те са на същата възраст, както и раковините.
  Резултатите са публикувани в списание Science.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век
В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век
Хората от каменната ера са притежавали елементарни химически познания. Археолозите са открили доказателства, че още преди 100 хиляди години нашите предци са знаели рецептите за смеси на базата на охра.
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Китайски букви. Буква А – страница 6
Китайски букви. Буква А – ахат, африканци, Африка, Афганистан, авантюрист, Адиос!, адресна книга, адрес, Адам и Ева, активен вулкан, акрофобия, акър, акустика, акордеон, абсолютна нула, абсолютна величина, абсолютно мнозинство, Абрахам, ...
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други