ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Върху политическите възгледи влияе силата на отвращение


  Хората продължават да вярват в рационалността на своите политически убеждения, но учените са по-склонни да вярват, че това е не повече от физиологичен процес.
  По време на поредният експеримент, показвали на доброволци фотографии на човек, ядящ червей. Хората, заставащи зад консервативни ценности (например, срещу гей браковете), изпитвали особено дълбока погнуса в сравнение с доброволците, с по-либерални възгледи. Физиологичното отвращение, заобикаляйки съзнанието, може да контролира политическите възгледи на човека, заключават Кевин Смит и Джон Хибинг от Университета на Небраска в Линкълн (САЩ).

Гледане на Кафе
Противниците на гей браковете и добрите християни трябва да са в шок. (снимка: ReUse)

  Отвращението е особено интересно за изследователите, тъй като това е фундаментално усещане. Тази емоция е толкова примитивна, че свързаните с нея невробиологични процеси не се различават от отвращението към гнила храна.
  В експеримента участвали 27 жени и 23 мъже на средна възраст - 41 години. Те били избрани от 200 души, след дълъг тест на политическите им възгледи. На доброволците, както беше казано, показвали отвратителни и неутрални снимки. На съответните кожни участниците били поставени електроди, регистриращи промяната в проводимостта – стандартен показател за емоционална реакция.
  Смит и Хибинг тълкуват резултатите много внимателно. Никой не знае, дали хората са привлечени към определени политически възгледи, защото те съответстват на чувствата им, или убежденията се формират под влияние на физиологията. Ясно е, че физиологията не може да обясни всички подробности. Можем да говорим само за това, че в даден момент, политическата ни ориентация се подкрепя от нашата биология.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Public Library of Science ONE.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Върху политическите възгледи влияе силата на отвращение
Върху политическите възгледи влияе силата на отвращение
Хората продължават да вярват в рационалността на своите политически убеждения, но учените са по-склонни да вярват, че това е не повече от физиологичен процес.
Разликата във възрастта влияе върху умствените способности на братята и сестрите
Учени от Университета Нотр Дам (Франция) установили, че братята или сестрите, чиято възрастова разлика надвишава две години, показват по-високи образователни постижения в сравнение с тези, чиято разлика е по-малка.
Отсъствието на баща влияе върху половото съзряване на момчетата
Момчетата, растящи без баща, достигат по – късно полова зрелост от връстниците си, но по – рано стават бащи. Това е заключението на учени от Лондонското училище по икономика -Великобритания.
Електронното перо Wacom Inkling трансформира рисунки върху хартия в цифров вид
Компанията Wacom, в средата на септември, ще започне продажбата на оригиналния компютърен аксесоар Inkling за художници, илюстратори и дизайнери.
Кафето пречи на зачатието
Професор Шон Уорд от Медицинския университет в Невада (САЩ), експериментирал върху мишки и се оказало, че кофеинът влияе на женската плодовитост.
Как климатът влияе на човешките мисли
Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Клавиши, но не съвсем
На пръв поглед, това са просто клавиши покрити с тъкан, но всъщност, не е така.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други