ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота


  Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
  Психолозите от университета в Сан Франциско Ryan Howell и неговият студент Jia Wei Zhang са предприели проучване за връзката между личностните характеристики на хората и възприятието им за времето, от една страна, и удовлетворението от живота – от друга. Резултатите потвърдили народната мъдрост, че трябва да се помни само доброто, и показали, че особеностите при възприемане на миналото влияят много по - силно върху удовлетвореността на човек от живота, отколкото неговите основни личностни черти.

Гледане на Кафе
Повече от 750 участниците в проучването били оценени по модела на "Голямата петорка", който показва степента на изразеност в човешката психика на всеки един от петте параметри: eкстравертност, невротизъм (включва критичност, а не обратното на eкстравертност), интелектуална откритост, добросъвестност (самодисциплина) и доброжелателност(отзивчивост). Освен това, оценявали и "времевата перспектива" на тестваните(термин, въведен от психолога Филипп Зимбардо) - акцентирането върху миналото, настоящето или бъдещето.
  Оказало се, че удовлетворението от живота е свързано с екстравертността, а между невротизмът и удовлетвореността съществува обратна/отрицателна/ връзка. Въпреки това, „времевата перспектива”/положителното или отрицателно възприемане на миналото/ влияе върху удовлетвореността от живота много по – силно, отколкото личностните черти.
  Връзката между отношението към миналото и щастието е толкова тясна, че контролът на спомените може да помогне на човек сериозно да промени себе си, казват учените. Това не изисква свръхусилия: достатъчно е редовно и умишлено да си припомняме хубави събития от миналото, както и да се занимаваме с ретроспективен анализ, представящ неприятните събития от миналото в различна светлина.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Personality and Individual Differences.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
Затлъстяването в младежка възраст значително съкращава живота
Младите хора с наднормено тегло са изложени на риск от по – ранна смърт от връстниците си, даже ако в последствие се избавят от излишните килограми, уверени са учените от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил - САЩ.
Чингис хан
Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници
В кое настояще живеем
Може би изглежда очевидно, че живеем в настоящето.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Практическо ръководство за сбъдване на мечти
Сбъдването на мечтите – това е въпрос на техника, която се нарича метапрограмиране.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други