ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол


  Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола на главния мозък.

Гледане на Кафе

  Дълго време се считаше, че по някаква причина, Микеланджело е нарисувал Бог с необичайно увеличена щитовидна жлеза. А за да може това да бъде видяно по – добре, той е скъсил брадата на своя герой и дори е подчертал гърлото /светлината тук не пада така, както в останалата част от картината/. Интересно е, че фреската като че ли разказва историята за разделянето на светлината от тъмнината./Битие 1:4/

Да се спори е трудно : ето ви и Силвиева бразда, и инфундибулум /дъното/ на хипоталамуса, и продълговатия мозък … 

  Неврохирургът Рафаел Тамарго и медицинският илюстратор Иън Сук от медицинския институт „Джон Хопкинс” /САЩ/, виждат тук изображение на мозъчния ствол. Но те не са били първите. През 1990 г., американският гинеколог Franklin  Maischberger от Медицинския център „Св. Йоан”, публикува статия, в която посочва приликата между сянката около Бога и ангелите в стенописа „Сътворението на Адам”, и очертанията на главния мозък. По – късно било изказано съвсем фантастично предположение, че в изображението на Небесните домакини е зашифрована рисунка на човешки бъбрек.
  „Отделянето на светлината от тъмнината” е било нарисувано една година след „Сътворението на Адам”. Господата Тамарго и Сук смятат, че Микеланджело е искал още веднъж да подчертае връзката на ума с божественото начало.
  Интелектуалните експерти смятат, че хипотезата заслужава внимание.
  Своите мисли те споделят в списание Neurosurgery.
 

Гледане на Кафе
Дата: 10 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
И отново - доколко е възможно пътуване във времето
Пътуването във времето не е в противоречие с общата теория на относителността. Тя прогнозира, че времето минава по-бавно при силна гравитация, така че живеейки в бунгало, остаряваме по – бавно, отколкото на върха на небостъргач.
Разработен е безопасен и енергийно ефективен мозъчен имплант за улавяне на невронни сигнали
Устройството, имплантируемо под кожата на главата, може да чете мозъчните сигнали и да ги използва за управлението на компютър.
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
Как мъжете оцеляват с една Х-хромозома
Различните видове животни имат различни молекулярни механизми, компенсиращи недостига на едната Х-хромозома при мъжките индивиди.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
123456 ... 27
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други