ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Във Великобритания е изобретен „Кортиев орган”


  Съвкупността от всички слухови рецептори и принадлежащите към тях подпорни клетки се нарича Кортиев орган. Именно в Кортиевия орган се извършва превръщането на енергията на звуковото дразнене в електричен сигнал.
  Дружеството Liminal във Великобритания, художникът и композитор Дейвид Прайър и архитектът Франсис Кроу са разработили портативно устройство, което превръща звуците на града и другата заобикаляща ни среди в - "музика".

Всяко кътче на планетата би трябвало да има своя - Кортиев орган -Гледане на Кафе
„Organ of Corti” /приспособлението е наречено в чест на Кортиевия орган, разположен във вътрешното ни ухо/ създава фина хармония в зависимост от външният източник на звук и позицията на слушателя.
В основата на устройството са така наречените звукови кристали, представляващи група от вертикални цилиндри, чиито  размер и местоположение са подбрани в съответствие с определена честотна лента. Този „орган” ще звучи всеки път по нов начин - в зависимост от това къде ще се инсталира скулптурата: в застроена градска зона или по поречието на река. Различното разстояние между цилиндрите позволява на звуците, да придобият определени честоти. В това се състои и същността на филтъра.
  За да послушаш „Кортиевия орган”, трябва да се разходиш покрай устройството, като звуците ще се променят по време на движението.
  Идеята за устройството е възникнала в хода на изследването, проведено от „Liminal”, за връзката между здравето, звуците и материалното благосъстояние.
  Затруднявайки се при подбора на звукови кристали, Дейвид Прайър и Франсис Кроу решили да обединят усилията си с Кийт Атънбъро, професор по акустика на Open University.
    „Organ of Corti” е поставен на автомагистрала в Северозападна Англия, по хълмовете Kostuolds на запад и в близост до язовир Diglis в Уорчестър (West Midlands).
  Устройството е спечелило премията PRSF New Music Award /£ 50,000/. Съдиите са били впечатлени от способността му да оспори традиционните представи за това, което ние трябва да слушаме, припомняйки ни за значението на звуците в нашия живот, и подарявайки ни противоотрова на шумния дигитален свят, в който живеем.


 

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Във Великобритания е изобретен -Кортиев орган-
Във Великобритания е изобретен -Кортиев орган-
В основата на устройството са така наречените звукови кристали, представляващи група от вертикални цилиндри, чиито размер и местоположение са подбрани в съответствие с определена честотна лента.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган.
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Обявени са победителите в кеймбриджския конкурс за техническа фотография
Университета в Кеймбридж (Великобритания) обобщи резултатите от ежегодния конкурс за технически фотографии.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други