ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Водата може да тече при 130 градуса под нулата


 

Гледане на Кафе
Известни са десетки необясними свойства на водата, отличаващи я от повечето химични вещества, които се срещат в течно състояние.  (снимка: doug88888)

Физикът Ove Andersson от университета Umeå в Швеция успял да получи бавно течаща вода при температура от -130 0 C при високо налягане, което 10 хиляди пъти превишавало атмосферното. „Намекът” на откритието е очевиден: много е възможно, подобни течности да съществуват някъде в Космоса, на други планети и небесни тела.
  "Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието на една от тях. "
  Изключително е трудно да се охлади водата така, че да тече. Господин Andersson постигнал този подвиг по следния начин: високото налягане разрушило подредената молекулярна структура на кристалния лед, превръщайки го в аморфен лед. С повишаване на температурата, ледът се превръщал в бавна вода, чиято плътност е с 35% повече от обичайната.
  Водата има много "девиантни" свойства. Например, в свръхохладената вода(т.е. вода, чиято температура е под нулата), плътността намалява с понижаване на температурата и се увеличава при нейното покачване. "Много от отклоненията са известни от много години, но няма общо обяснение за тях, и решението може да се състои точно в това, как се променят свойствата на водата при високо налягане." – пояснява г-н Andersson.
  Някои теории са основани на това, че водата съществува в две течни фази - с ниска и висока плътност. Тези теории се въртят около прехода между фазите, възникващи при ниска температура и високо налягане. Когато водата се охлажда и се доближи до тази зона, може да се получи постепенна трансформация, която придава на водата аномални свойства. За съжаление, тази трансформация е трудно да се изучи, тъй като водата обикновено кристализира. Алтернативният способ е - създаване на аморфен лед. Резултатите показват, че, вероятно, аморфния лед се превръща в бавна вода при нагряване под високо налягане.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание PNAS.
 

Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Учените са поразени от свойствата на банановата кора
Банановата кора може да се използва за очистване на водата от тежки метали, смятат специалисти от American Chemical Society.
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
123456 ... 43
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други