ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект


  Представете си такава дързост: 20 км над Земята ще се люлее балон с размерите на стадион, закотвен с помощта на гигантски градински шлангове, който ще изхвърля в стратосферата стотици тонове фини прахови частици на ден. И всичко това – заради отражението на слънчевите лъчи и охлаждането на планетата.
  Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.

Гледане на Кафе
План на експеримента.

  Преди да бъде разположена системата в пълния и размер, учените тестват по – малка версия. Благодарение на безвъзмездната помощ от £ 1,6 милиона, дадени от правителството и Кралското дружество, през октомври ентусиасти ще се отправят на неизвестно място, на km височина с въздушния балон. Той ще изпомпва във въздуха само вода, но това е достатъчно да се оцени осъществимостта на плана от инженерна гледна точка. После учените ще се опитат да изчислят ефекта на сулфатите и другите аерозоли върху климата.
  Това приключение ще бъде управлявано от Матю Уотсън, бивш съветник на британското правителство за извънредни ситуации, а сега преподавател в Бристолския университет.
  Този проект е само част от програмата SPICE (Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering), финансирана от британското правителство. В нейните рамки са опитали почти всичко – самолети, ракети, високи тръби и т.н. Установило се, че балонът и маркучите са най – евтиното решение. „Конструкцията ще тежи само няколко тона. Диаметърът на балона ще бъде 100-200 м. Маркучът? Да, обикновен градински маркуч, само че дълъг. Плюс помпа. Най – забележителното е, че ние ще можем да регулираме количеството на частиците.“ – обещава Хю Хънт от Оксфордския университет.
  Какво точно ще се помпи в атмосферата още не са решили. Бил Гейтс (той също даде пари) предлага да се опита "избелване" на ниските облаци. Става дума за разпръскването на фини солеви кристали, които да увеличат количеството на влагата в облаците и съответно – тяхната отразителна способност.
  Еколозите са против експеримента. Те предполагат, че той може да стане опасен прецедент и да започне мащабно разгръщане на геоинженерни проекти с неясни последици за климата и селското стопанство. Това няма да реши проблема с парниковият ефект: дори да стане по-студено, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата ще остане същата - с всички последици (например, по-нататъшно окисляване на океана). "Огромната загуба на време и пари, които си позволява британското правителство, показва, че то се отнася пренебрежително към тези процеси, които ООН се опитва да инициира" - смята Пат Муни, председател на ETC Group (Канада).
  „Вместо да се опитат да изсмучат въглеродния диоксид от атмосферата, те се опитват да я напомпат с всякакви гадости“ – възмущава се Майк Чайлдс от британския филиал на организацията „Приятели на Земята".
  В същото време, идеята за мащабни геоинженерни проекти, беше подкрепена от сър Мартин Рийс, бившият президент на Кралското общество, който през 2009 г. заяви в специален доклад, че човечеството трябва да има"План Б" в случай, че емисиите от парникови газове не могат да бъдат намалени.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Предприет е неочакван геоинженерен експеримент
В Северния Тих океан върви мащабен геоинженерен експеримент.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Във Великобритания е изобретен -Кортиев орган-
В основата на устройството са така наречените звукови кристали, представляващи група от вертикални цилиндри, чиито размер и местоположение са подбрани в съответствие с определена честотна лента.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
123456 ... 19
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други