ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?


Коментар на Евгений Золотов от 23.06.2011 г.

Е-адрес: http://www.ibusiness.ru/21639


  Най – популярната читалня на планетата, Kindle, отново се къпе в слава. Американецът Джон Лок, автор на поредицата за пенсионирания шпионин Донован Крийд, е продал в цифров формат повече от един милион свои книги. Лок не е първият член на клуба на „милионерите”, но е първият, постигнал този резултат, без посредничеството на издатели: Джон издава своите „трудове” самостоятелно, ползвайки услугата Kindle Direct Publishing, позволяваща публикуването на книга, в цифров вид, в рамките само на един ден, с нула парични загуби.
  Коментирайки успеха, някои скептично отбелязват, че Лок прави в пъти по – малко, отколкото, ако би сключил сделка с традиционни издатели. Продавайки „Е-книги” по 99 цента на парче, той получава само по 35 цента от всеки продаден екземпляр(политиката на Amazon.com за тази ценова категория), тогава когато всяка хартиена книга би донесла, като минимум, поне няколко долара.
  Въпреки това, именно договорът с издател, е недостижима мечта за голяма част от начинаещите автори. И един нов герой на криминалния жанр не е изключение. В обикновения живот, Лок е успешен 60-годишен бизнесмен, за когото литературно творчество е просто хоби.
  Впрочем, както и колегите му от дигиталния магазин, постигнали подобни резултати (виж, например, "Рецепта за успех от Аманда Хокинг"), Лок е горд от резултата и го оценява. Той наистина не иска да робува на издатели, предпочитайки да пише, само когато има настроение. От друга страна, знае точно колко книги се продават във всеки един момент, лично отговаря на писмата на читателите си и лично води свой блог.
  Той ясно знае и защо е сложил минимална цена за повечето си работи: въображаемият дефицит, в действителност, с лихва компенсира скоковете в продажбите и вниманието към други работи на автора – сред които е предварително подготвеният за великата дата пет-доларов бестселър – ръководство за "Как продадох милион Е-книги за пет месеца". Освен това, заедно с литературен агент, той работи и за продажбата на правата при възможна телевизионна и филмова адаптация, както и аудио версия.

Гледане на Кафе
Джон Лок и неговите дигитални книги.

  Лок става известен, написвайки по – малко от дузина книги. Но нито той, нито дори супер плодовитият Стивън Кинг не могат да си позволят да се конкурират с друга звезда на дигиталното книгопечатане, Мануел Ортис Браши. В личната сметка на тази акула на перото са почти три хиляди печатни произведения, публикувани в същия самоиздателски раздел на Kindle-литературата. Ако вярваме на анотации, лъвският пай от тази невъобразима виртуална книжна маса, е написана от самия Браши. Но съавторство с него не презират и такива признати майстори, като Луис Карол и Лев Толстой.
Карол? Толстой?
  Джон Лок се е превърнал в символ на електронния самиздат. Въпреки това, на обратната страна на тази забележителна монета в негова чест,  по право трябва да бъде гравиран профилът на Браши. Този тайствен персонаж символизира „пришествието” в света на цифровият книжен феномен, непознато до този момент тук – затова пък добре известно на всеки потребител на глобалната мрежа. Спам. Сега и в читалните.
  Браши, както и неговите безбройни последователи, не се грижат за литературните достойнства на излизащите из под перото им работи. Тяхната задача е - да публикуват максимално количество работи на минимална цена. Стремят се и с обложката, цената, описанието, истината и неистината, да привлекат още повече читатели за всяка книга. Според приблизителна оценка, на един от авторите на такава спам-култура, ако работите се пуснат на конвейр, разходите за една книжка, ще бъдат единици долари. Нейната реализация ще донесе малко повече. Така че схемата е проста: дузина книги на ден (при наличност на умения, могат да бъдат и две), на цена от 99 цента, една седмица на продажби, и - печалба!
  Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам. Тяхната суровина са чужди текстове. В идеалният случай, това е стара литература, която поради давност на годините е както я наричат – публично достояние. Книгата се сканира, подлага се на малка козметична обработка, прикрепя се анотация и незабавно се пуска в самиздатския раздел Amazon.com. Стъкмяват се и тематични подборки на блогове, взаимствани с разрешението на авторите, а често и без него. И ето – с „ура!”  се втурват да купуват словесна дъвка, произведена от най – ниско платения клас „литературни негри”, или просто - директно копирани чужди книги под ново име и, евентуално, ново заглавие. В краен случай, може и просто да запълнят 700 страници с едно изречение. Вярвате или не, но на цифровите базари Amazon.com има и такива творения.
  Вълната от интерес към феномена на електронния книжен-спам се дължи на агенция Ройтерс/ Reuters/, чиито служители се натъкнали на безсмъртни произведения на колеги на Браши. Но ако се вгледаме по – сериозно, се оказва, че професионалистите са обявили тревога още миналата пролет. Предполагало се, че цифровото самостоятелно публикуване/самиздат/ ще е следващото стъпало за активни, талантливи уеб-предприемачи, появили се от спама на ел.пощи и ферм-контента. Индустрията на Интернет-книгите е млада, без ограничения и правила, и затова предлага много възможности за печалба на лесни пари на тези, които не са твърде придирчиви към средствата. За съжаление, прогнозите са се сбъднали.
  По цитирани от Ройтерс данни, през 2010 г. само в САЩ, родното място на дигиталния книгопечат, са публикувани около 3 милиона нестандартни книгоединици (предимно цифрови), което е два пъти повече от година по-рано. Уви, тази статистика, в светлината на откритите факти, не позволява да се прецени истинският растеж на сегмента - електронна литература. Никой не знае и не се наема да оцени делът на спам-културните публикации в общата маса на новите Интернет-книги.
  В интерес на истината трябва да се отбележи, че „Мануеловците Браши” не винаги са вредители. Популярният, сред авторите на сам-изданията метод – публикация на една книга в няколко варианта, под различни заглавия, в различни тематични раздели, под чужди имена и т.н., също се отнася към спам-културата, въпреки че преследва напълно легитимна цел - да привлече по-голяма аудитория и да увеличи продажбите на оригиналните произведения. Но този метод е по-скоро изключение. По-голямата част от книжния Спам е безполезна тежест върху виртуалните полици, затрудняващ читателите и в без това трудната задача за намиране на скъпоценни камъни в планините от литературна шлака. Още по-лошо е, че читателят, опарил се от Брашиподобни екзорсисти, неволно бракува за себе си и други книги, предлагани въз основа на сходство или интереси. По този начин и автори, и читатели страдат от спама двойно.

Спам-културата не се нуждае от читателските сърца. Нужни са и само портмонета.

  Amazon.com гледа на ставащото през пръсти. Компанията изгражда книжния си бизнес въз основа на простото предположение: пазарът сам ще сложи всичко на мястото му. До определена степен са прави: благодарение само на това – равенство за всички – изгря звездата и на Аманда Хокинг, и на Джон Лок. Въпреки това, спам-културният взрив може да ги застави да преразгледат ситуацията.
  Сега Amazon.com не само не оценяват художествената стойност на предлаганите за публикация работи, но даже не се опитват да направят поне една груба оценка на външният им вид. След като ентусиазиран и загрижен от нарастването на спама, и за забавление, публикувах за Kindle книга, съставена само от една фраза, повтаряща се хиляди пъти – не получих нито предупреждение от администрацията, нито отрицателни отзиви от читателите. Инертността на Amazon е понятна: успешно оседлала електронно-книжната вълна, компанията за сега не вижда смисъл във фината настройка.
  Що се отнася до читателите, тях по – скоро ги мързи да напишат негативен отзив(похарчен долар – не е сумата, за която ще се подаде писмено оплакване). И сътрудниците на Браши винаги ще могат да публикуват една и съща книга под ново име, с чиста страничка за коментари. Парадоксално е, но много спам-издания (вероятно препечатки на стари такива произведения) са добре оценени от обществеността, което издига автора им в очите на потенциалните читатели.
  Частично решение на проблема би могла да стане автоматичната проверка на публикуваните материали, като за съответствие се използват вече известни творби. За съжаление, този метод не работи, когато спамърите копират текста на все още недигитализирани книги, или на забранени за цифровизиране от издателя. Той е безсилен и срещу "конфликтите" с електронните книги от други Web- магазини.
  Повечето експерти са съгласни, че единственият начин е въвеждане на малка такса за всяка публикация самиздат. С тази мярка, е малко вероятно да се затруднят авторите, но спамърите ще бъдат лишени от решаващо за тях предимство.
 

Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Великите комбинатори на Електронна литература как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Великите комбинатори на Електронна литература: как се пишат десет книги на ден и как се забогатява от това?
Но как, по дяволите, могат да се напишат десет книги на ден? Тука всичко е по - просто. Разбира се, никой от спам-културните дейци не пише сам.
Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Цифровизирани са бележките на Дарвин в полетата на четени от него книги
В интернет са публикувани бележките на Чарлз Дарвин, които е правил в полетата на книги от други автори.
История на музиката в 7 минути
При това, музиката не само звучи, а е представена визуално.
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
123456 ... 48
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други