ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове


  Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати в предклиничните проучвания.
  Известно е, че причината за кариеса са бактерии. Те колонизират устната кухина и в процеса на жизнения си цикъл произвеждат вещества, които разграждат зъбния емайл. Обикновено патогенните микроорганизми срещат имунен отговор от наша страна. Дейността на имунната система не се ограничава единствено с кръвта: слюнката, например, също съдържа антитела. Учените решили да „обучат“ имунитета срещу кариес чрез ваксинация.

Гледане на Кафе
Streptococcus mutans, един от главните «виновници» за зъбния кариес. (снимка: David Scharf)

  За борба срещу кариесните бактерии била избрана ДНК-ваксина. Същността и е в това, че в тялото не се въвежда белтък на патогенния микроорганизъм, а негова ДНК. Тази ДНК влиза в клетката, транспортира се в ядрото и служи като матрица за синтеза на бактериалните или вирусни протеини. Те се инсталират на външната мембрана, където имунните клетки могат да ги видят и да ги "заместят" със свои, така че при появата на истински патоген, имунитетът е готов за срещата.
  Тези ваксини се смятат за по-евтини и по-"дългосрочни", но, уви, не винаги показват висока имуногенност. Грубо казано, имунитетът не се "учи" твърде усърдно от ДНК ваксините, слабо отговаря при появата на патогени и т.н.
  Учените помогнали на имунитета, като вкарали в състава на ваксината протеини на бактерии от рода Салмонела. Самата ваксина съдържала фрагмент от ДНК на Streptococcus mutans, един от основните видове бактерии, причиняващи кариес. През носа на лабораторни гризачи вкарвали ДНК от стрептокока и белтъци от салмонелата, след което проверявали нивото на имуноглобулин G в кръвния серум и отделения имуноглобулин А в слюнката.
  В статията, публикувана в изданието Journal of Dental Research, авторите пишат, че нивото на имунните белтъци и в кръвта, и в слюнката се увеличило, но което е още по – важно, при това се забавял растежа на колониите от Streptococcus mutans върху зъбния емайл. За ключ към успеха, учените смятат двойния характер на ваксината: белтъкът от едната бактерия стимулирал острата реакция на имунитета срещу белтъка от другата, записан в нейното ДНК. Удобството и простотата на ваксината могат да я направят изключително популярна, ако, разбира се, успехът и се потвърди при клиничните проучвания.

Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
Пет от най-големите американски интернет-доставчици започват борба срещу незаконно съдържание
Компаниите ще уведомяват доставчиците за незаконно онлайн разпространение на техни материали.
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Китайски букви. Буква В – страница 6
Китайски букви. Буква В – викторина, въпросник, въпросителен знак, въпрос, ванилия, Ванкувър, Ван Гог, вселена, Великобритания, вампир, вакуумна тръба, вакуум, ваксина
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други