ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма


 

Гледане на Кафе
Остеоцит във вътрешността на костна тъкан. (снимка: Steve Gschmeissner)

За да може стволовата клетка да поеме нужния път на развитие, не е задължително да и се въздейства с определени хормони и други биохимични сигнали, просто трябва да бъде заставена да приеме формата на клетките от необходимата тъкан.
  Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни? Тези въпроси имат огромно значение както за фундаменталната наука, така и за приложната. В регенеративната медицина болните тъкани се заменят със здрави, получени от стволови клетки и лекарите трябва да бъдат сигурни, че стволовите клетки ще се превърнат в желаната тъкан.
  Известно е, че тези клетки се подчиняват на химически сигнали: хормоните могат да заповядват на стволовите клетки да се превърнат в един или друг вид зряла тъкан. От друга страна, има доказателства, че клетъчната диференциация зависи от вида на повърхността, върху която живее и се размножава клетъчната култура: контактът на клетката със субстрата определя нейната съдба. 
  Изследователи от Националния Институт по стандарти и технологии (САЩ) предполагат, че превръщането на стволовите клетки зависи от формата, която им се е налагало да вземат.
  За растеж на тъкани от стволови клетки медиците използвали временни полимерни импланти с триизмерна основа, които служели за подложка. Скелетът-имплант организира клетките в пространството и направлява техния растеж. При експеримента учените засаждали стволови клетки от костна тъкан на импланти с разнообразна пространствена структура. Клетките били отгледани без добавяне на хормони или други вещества, които биха могли да ги насочат в техния път на развитие. В крайна сметка, само в една от петте стволови клетки започнал да се натрупва калций, което е доказателството за превръщането и в зряла клетка на кост. За да се закрепят успешно на този субстрат, клетките трябвало да приемат формата на зрял остеоцит.
  По този начин, както пишат авторите в списание Biomaterials, стволовите клетки могат да бъдат тласнати в нужния път на развитие без всякакви химически сигнални коктейли. Достатъчно е да им се придаде характерната форма на клетките от необходимата тъкан.
  На пръв поглед, резултатът е странен и непонятен. Това е като да кажеш: студентите ще станат лекари, защото в медицинският Университет ги заставят да носят бели престилки. На учените им предстои да обяснят, как морфологията на клетките определя тяхното поведение. Безусловно, пространственият метод на отглеждане на тъкани е по – евтин и прост, в сравнение със сигнално-химическото „култивиране“.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Полярен чадър (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Футуристична концепция за чадър от 2050г - Airblow 2050
Дори най-невероятните предмети на бъдещето ще се основават на технологии, които се разработват днес.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Небостъргачът на бъдещето
Небостъргачът на бъдещето – модулност, енергийна ефективност и екологичност
Honda създаде автомобила на бъдещето
По време на Токийския автосалон, наред с другите новости, Honda ще представи хибридния автомобил Advanced Cruiser-X (AC-X).
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
HP споделя визията си за компютрите на бъдещето
Hewlett-Packard Company разказа за няколко концептуални дизайнерски разработки в областта на персоналните компютри и дисплеи,използвани от режисьорите на хита Real Steel с Хю Джакман(Hugh Jackman)в главната роля.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други