ТЪРСИ
Гледане на Кафе

БУДА

563 – 483 пр.Хр.

Гледане на Кафе


Създателят на будизма, една от най – разпространените религии в света, е принц Сидхарта, или Гаутама Буда. Сидхарта е кралски син от рода Гаутама и е роден около 563 г. пр. Хр. В североизточна Индия близо до границата с Непал.Неговият роден град Лумбини е в сегашните предели на Непал. Оженва се на 16 години за своя връстница и братовчедка. Въпреки, че детството му минава в охолство и разкош, Сидхарта е крайно недоволен.Тревожи го мисълта, че много от хората са крайно бедни и страдат от недоимъка, че дори и богатите, всички, са еднакво изложени на болести, че често пъти са отчаяни и нещастни. У него се прокрадва мисълта, че в живота сигурно има нещо повече от мимолетните удоволствия, които смъртта твърде скоро заличава.
  Двадесет и една годишен, Гаутама напуска палата, жена си и новородения си син. Решава, че ще посвети живота си на търсене на истината. Превръща се в скитник без пукната пара в джоба. След като учи при прочути тогава брамини и усвоява ученията им, намира, че решенията които дават за човешките проблеми са незадоволителни. По това време се ширело схващането, че пътят към истинската мъдрост е крайния аскетизъм. Гаутама става аскет. Няколко години живее в страшен пост и самоизтезание, докато осъзнава, че изтощеното тяло само замъглява ума, без да го води към истинската мъдрост. Това го кара да изостави аскетизма и в самота да търси усилено проблема за човешкото съществуване. След една от нощите, прекарана в дълбок размисъл, Сидхарта вече е убеден, че е намерил решението, че сега той е Буда, т. е. „просветеният”.
  По това време е 35 годишен. Останалите 45 години от живота си той кръстосва цяла Северна Индия и проповядва новата си философия пред всички, които са готови да го слушат. Напътствията му не са били записвани, но той спечелва хиляди последователи. Неговите ученици наизустяват словата му и ги предават от поколение на поколение.
  Накратко, Будизма се изразява чрез „ Четирите благородни истини”, както ги наричат будистите. Първо - по начало човешкият живот е нещастен; второ – алчността и себичността са причините за това нещастие; трето – всеки човек може да премахне тези причини чрез състояние на „нирвана”/буквално – „угасване”/; четвърто – пътят към премахване на тези причини е така наречения „Осмократен път”: правилни възгледи, правилни мисли, правилна реч, правилна дейност, правилно препитание, правилни усилия, правилна грижа и правилно съзерцание. Будизмът е отворен за всички, без кастови различия.
  До ІІІ в., когато индийският император Ашока „прегръща” будизма, неговото разпространение става бавно. С идването на Ашока, будизма стига до Цейлон, на изток от Бирма, обхваща цяла Югоизточна Азия та до днешна Индонезия. На север стига до Тибет, а на северозапад Афганистан и Средна Азия. Достигнал до Китай, печели много привърженици, а от там прониква в Корея и Япония.
  Писмени свидетелства будизмът оставя няколко века след смъртта на създателя си. Последователите му се разпадат на две основни течения: хинаяна , което преобладава в Южна Азия и махаяна, преобладаващо в Северна Азия.
  За разлика от християнството и исляма, будизмът съдържа силен пацифистки елемент. Макар будистите да са 200 милиона, в сравнение с 500 милиона мюсюлмани и около 1 милиард християни, с ориентацията си към ненасилие , имат по – голямо влияние върху последователите си, отколкото другите две религии върху своите привърженици. Освен това, много хора, които не се смятат за будисти, са силно повлияни от тази философия.
  В историята на будизма няма нито едно събитие, което може да се сравни с кървавите религиозни войни, избухвали в християнска Европа.

„ На когото земята под нозете не е тъй гореща,
   че да жадува час по-скоро да я напусне
   и я замени с която и да е друга -
   на него нямам какво да говоря." - Тъй каза Гаутама, наречен Буда
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Буда
Буда
За разлика от християнството и исляма, будизмът съдържа силен пацифистки елемент. Макар будистите да са 200 милиона, в сравнение с 500 милиона мюсюлмани и около 1 милиард християни, с ориентацията си към ненасилие , имат по – голямо ...
Китайски букви. Буква Б – страница 9
Китайски букви. Буква Б – бюфет, будистки храм, будистко учение, будист, будизъм, Буда, Будапеща, бутон, Брюксел, Брус Ли, браузър, братя, Бруклин, бронз
Манихей
От манихейството възникват в Европа много секти. През VІІ в. във Византия се появяват павликяните. Към Х в. на Балканите идва ред на Богомилите. Албигойците или катарите/по името на френския град Алби/, които смятат себе си за християни, ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други