ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион


  Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.

Гледане на Кафе
снимка: Eric Lafforgue/Fotopedia.

  Клетъчната комуникация се появи в Северна Корея в края на 2002 г., но само след 18 месеца, властите забранили на гражданите да използват мобилни телефони под заплаха от затвор и смъртно наказание. Повод за това, е експлозия на една от железопътните гари в северната част на страната. Корейски разузнавателни агенции подозират, че това не е бил просто взрив, а опит за покушение върху президента Ким Чен Ир. Предполагат, че детонацията на взривното устройство е направена с обаждане от мобилен телефон.
  Мобилните връзки в Северна Корея станаха общодостъпни през 2008 г., когато с помощта на египетската компания Orascom Telecom бил създаден операторът Koryolin и изградена 3G-мрежа. От тогава мобилните телефони станали достъпни не само за представителите на политическия и бизнес елит, но и за обикновените жители на Пхенян.
  През ноември 2010 г., Koryolink обслужвал около 300 хиляди потребители. Сега, както се съобщава, абоната база е над 800 хил. Очаква се до края на 2011 г. мобилните телефони да бъдат повече от един милион.
  Въпреки това, за по-голямата част от населението на КНДР, мобилните телефони остават недостъпен лукс, тъй като тук те струват около $ 350  при средна месечна заплата от $ 15.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА Атлантис ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма.
Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата
В конкурса са участвали 440 обекта от 220 страни. От декември 2007 до юли 2009 г. за тях са гласували повече от един милион ентусиасти.
Малки антени могат да бъдат отпечатвани масово на 3D принтер
Американски инженери са създали антена, чийто размер е близък до възможния минимум. Тя ще усъвършенства безжичната връзка, вярват авторите.
Assassins Creed- Revelations няма да изисква постоянна връзка с интернет
Може би нито една компания не се страхува от пиратството така, като Ubisoft. В PC версията на Assassin Creed- Revelations ще бъде използвана сравнително проста система за защита от копиране.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
55 загадки от LEGO
Във връзка с 55-годишнината от изобретението на легендарните кубчета, LEGO е разработила серия загадки за въображението.
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други