ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор


  Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
  Alan Billis от девънширското градче Torquay бил неизлечимо болен от рак на белия дроб и се съгласил след смъртта си/умира на 61 години/да се подложи на процедура, над която химикът Стивън Бъкли от университета в Йорк работи вече 19 години. "Аз съм единствената жена в страната, която има съпруг мумия", казва Джейн, съпругата на покойника.

Гледане на Кафе
Тук и по-долу са кадри от документалният филм Mummifying Alan: Egypt's Last Secret, заснет от британският телевизионен канал Channel 4. 

  Г-н Бъкли се интересува особено от времето на XVIII династия – именно към нея е принадлежал Тутанкамон. Заедно с археологът Джо Флетчър, специалистът изследва мумифицирани тела и анализира проби от тъкани. И най – накрая, в съдебномедицинския център на Шефилд, той получил възможността да приложи на практика своите констатации. „Научното разбиране на този процес – в това число и аз, поставяха въпроса с главата надолу.“ – признава г-н Бъкли.
  Г-н Billis отговорил на обява във вестник, търсеща доброволец. „Хората дават телата си на науката в продължение на много години и ако никой не жертва нищо, никога няма да се разбере истината. Да се експериментира – означава да се опитват различни неща. Даже и нещо да се обърка, това не е краят на света. Освен това, какво значение ще има за мен? Все едно, аз няма да чувствам нищо.“ – казал таксиджията в телевизионно шоу.
Стивън Бъкли е прекарал години, за да гарантира, че с един газов хроматограф може да се определи, какви материали са използвали египтяните. Освен това, в гаража си той провел поредица от експерименти със свински крака.
  Първоначално отделили вътрешните органи на покойника чрез разрез, като оставили мозъка. Свободната кухина стерилизирали и запълнили с ленена тъкан. Тогава поставили тялото във вана с натриев хидроксид за повече от месец, за да го освободят от течностите (по метода, описан от гръцкия историк Херодот, който е живял 800 години след Тутанкамон). За да защитят кожата от солта, я покрили със слой от специално масло.

 След всички процедури, увили тялото в ленено платно, за да го предпазят от светлината и насекомите. Именно в такъв вид го видяла неговата съпруга, оставяйки до тялото снимки и рисунки на внуците.
  Сушили тялото в продължение на три месеца. Съдебният експерт Питър Ванезис, участващ в групата на балсамирането, отбелязва: „Кожата придоби характерният външен вид, което говори, че мумификацията е успешна.“ Г-н Бъкли също е доволен: "Аз мисля, че той може да остане в продължение на три хиляди години, не по-зле от представителите на XVIII династия."
  Учените смятат, че този експеримент ще помогне в разработването на алтернативи на формалдехида. Всичко това е направено в името на науката, а не за сензации.
  Тялото ще се съхранява в съдебно-медицинския център на Шефилд до края на тази година. През цялото време, ще се следи за възможен процес на разлагане.

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
С металната корозия ще се бори електричество
Британски учени предлагат, стоманените конструкции да бъдат подлагани на електричен шок, за да се предотврати саморазрушаването им.
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други