ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък


  Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
  Микробиологът Саймън Парк от Университета Съри (Великобритания) смята, че бактериите са помагали на много хора на изкуството, но сега е време те самите да станат художници.
  Ученият и екипът му подготвили стандартна агарова пластинка 20 х 20 см, а акварелистът Сара Робъртс избрала пигментите. Някои от тях, според нея, можело да се окажат токсични, а други – хранителни. Тя нарисувала кръгове върху агаровата пластинка, а след това поставили там червено пигментирани бактерии и ги оставили една нощ.

Гледане на Кафе

  В резултат се получила ето тази картина. Според това, как колонията от Serratia marcescens нараствала, така бактериите се разпространявали по повърхността, захващайки боята и придвижвайки се заедно с нея. Никой не им пречил или подсказвал – всичко рисували сами.
  Резултатът е красив фантастичен пейзаж с гигантски цветя, но смисълът тук не е само в изкуството. Изображението помага да се проследи движението на бактериите, тяхното нарастване и дори това, че те предприемат координирани решения.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други