ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Астрономите подсказаха, къде да се търси живот


  След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
  Особен интерес представлява метанолът – готов да послужи като изходна точка за по – сложна химия, която на свой ред води до появата на аминокиселините - градивните елементи на протеините, и живота като цяло.
  "Метанолът – е най-сложната молекула, която може да се образува при ниските температури на междузвездното пространство. Поставете метанол във формираща се звездна система, където го чака топло протослънце, и той ще стане трамплин за нова химия "- подчертава астрономът Дъглас Уитет/Douglas Whittet/ от Rensselaer Polytechnic Institute (САЩ).
  С други думи, покажи ми метанол, и аз ще ти покажа пътя към живота. "Наличието на метанол ще ви подскаже, къде да търсите други сложни органични молекули, които в крайна сметка водят до образуването на живота" - потвърждава астрономът Sachindev Shenoy от Изследователския център на НАСА. Ames.

Гледане на Кафе
Открити са няколко млади звездни системи, в които производството на метанол върви с пълен ход.  (изображение: НАСА)

  Но къде да се търси самият метанол?
  Новият анализ, проведен от г-н Уитет и колегите му, показал, че "сладкото място" е около няколко млади звезди, където производството на метанол е в разгара си. Главното е - колко бързо молекулите могат да достигнат до праховите частици, които са като гора за химичните реакции. "Скоростта на натрупване на молекулите върху частиците може да доведе до органичен бум или – застой." - подчертава експертът. Ако молекулите се натрупват върху повърхността на праха твърде бързо, те няма да имат достатъчно време за извършване на химични реакции, преди да бъдат погребани от други молекули. Обратно, ако натрупването е твърде бавно, шансовете за химична реакция намаляват.
  Не всички млади звезди са подходящи за органична химия. Групата на г-н Уитет установила, че концентрацията на метанол в облаците може да варира от почти нула до 30%.
  Ако учените са прави, живот във Вселената може да се срещне по-често, отколкото си мислим. "Наблюдаваните от нас облаци, от тази гледна точка, имат по-благоприятни условия за появата на живот, отколкото облаците, от които се е формирала Слънчевата система. Въпреки всичко, в Слънчевата система има живот. " - обобщава Аманда Кук/Amanda Cook/ от НАСА Research Center. Ames.
  Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в списание Astrophysical Journal.

Гледане на Кафе
Дата: 17 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
Китайските йероглифи раждане, живот и смърт
Произход на китайските йероглифи раждане, живот и смърт
Чарли Чаплин
Повече от тридесет години живях като в аквариум за златни рибки. Моят живот бе достояние на всички и на мен отвсякъде ми оказваха натиск. Но каквито и да са моите лични убеждения, аз настоявам, че те са непоколебимо честни, аз се придържам ...
На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА Атлантис ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Предложена е ексхумация на тялото на Шекспир
Учени помолили за разрешение да ексхумират тялото на Уилям Шекспир, с надеждата да установят, как е умрял.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други