ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка


  В театър "Сандърс", Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди.
  Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които първо те карат да се смееш, а след това - да мислиш.
  Най – забележителното научно изследване, което беше удостоено този път с „Антинобел“, е посветено на това, с какви видове бирени бутилки предпочитат да се съвокупляват австралийските бръмбари Julodimorpha bakewelli. Това поразително наблюдение от ентомолозите Darryl Gwynne/Дерил Гуейн/ и David Rentz/Дейвид Ренц/ е било направено преди 30 години, но наградата по биология ги застигна едва сега. Както се оказва, бутилката трябва да бъде кафява и да има по повърхността си определен вид пъпки, приличащи на образованията, с които природата е надарила техните самки.

Гледане на Кафе
Жестоко излъганият бръмбар и бутилката.  (снимка: Darryl Gwynne / UT-Mississauga)

  Учените забелязали това явление съвсем случайно, по време на изследвания в Западна Австралия. Експертите изучавали нюансите на сексуалния подбор при насекомите - и тогава видели, как един мъжки бръмбар се опитва да се чифтоса с бутилка, захвърлена на пътя! Най-тъжното е, че самците не преставали да се опитват да заченат потомство с парчето стъкло, докато не умирали от изтощение.
  На тази тема дуетът е публикувал две статии.
  Друг лауреат е кметът на Вилнюс (Литва) Артурас Зуокас, който се прославил с това, че рекламирайки себе си, преминал с бронетранспортьор върху неправилно паркирала кола. Премията е връчена за демонстрация на ефективно решаване на проблема с незаконно паркиране на автомобили от категория „лукс“. Така весело-находчивия кмет на Вилнюс попада в световните новини. (Между другото, той все още е кмет).


  Наградата по химия спечели група японски изобретатели, която измислила, как да се използва лютивият хрян в системата на пожарната сигнализация. Учени, водени от членове на университета в Шига определи идеалната концентрация на уасаби/японски хрян/ във въздуха, която може да събуди спящи хора при пожар или друга аварийна ситуация. Заявката за патент вече е подадена.
Наградата по физиология отиде при Ан Уилкинсън от Линкълн университет(Великобритания) и нейните колеги, за това, че са успели да докажат ... , че прозевките на червенокраките костенурки не са заразни.
  В категорията по медицина „победиха“ две изследователски групи, които независимо една от друга са стигнали до извода, че хората понякога не вземат смислени решения, когато изпитват позиви за уриниране. Можете да видите статиите тук и тук.
  За психолог, достоен за igNobel, е признат норвежецът Карл Халвор Тайген/Karl Halvor Teigen/, който се опитал да разбере защо всеки ден хората въздишат. Според него хората си мислят, че въздишките са израз на мъка, но всъщност са израз на примирението им.
  Антинобелова награда по литература получи и създателят на „теорията за отлагането“ Джон Пери от Станфордския университет. Според тази теория, хората които обичат да отлагат нещата, могат да бъдат мотивирани да свършат нещо важно, когато го вършат със съзнанието, че по този начин избягват или отлагат вършенето на нещо още по-важно.
  Не е пренебрегната и обществената безопасност. Джон Сандърс от университета в Торонто (Канада), е поласкан за серия от експерименти, в които, ако човек шофира по оживена магистрала, и невероятно огромна шапка с козирка периодично пада пред очите му, би го заслепявала.


  Група от френско-холандски изследователи грабна наградата в категорията за физика заради опита си да установи, защо дискохвъргачите получават световъртеж, а чукохвъргачите – не.
  За най – добри „антиматематици“ са признати цяла поредица от „изследователи“, изчислили края на света: Дороти Мартин (САЩ, 1954) Пат Робъртсън (САЩ, 1982), Елизабет Клеър Профет (САЩ, 1990), Лий Чанг Лим (Корея, 1992 г.), Kредония Мверинде (Уганда, 1999) и Харолд Кемпинг (САЩ, 1994 г. и 2011 г.).
  Наградата, въпреки съмнителния си характер, е изключително популярна. Тази година, седем от десетте победители присъстваха на церемонията за своя сметка. Между другото, на фестивала на хартиените самолети, присъстваха седем истински нобелови лауреати.
/ Името на Антинобеловите награди на английски е igNobel, което е съчетание от ignoble /недостоен, долен, низък, подъл/ и името на създателя на Нобеловите награди Алфред Нобел./

 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Антинобеловите награди за 2011 г. прозяващи се костенурки и секс с бутилка
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Филмовите награди ОСКАР
Филмовата награда Oscar, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам.
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Вино в бутилка от хартия
Съвсем скоро британците могат да започнат да бутилират виното си в хартия или по – точно, в папие-маше. Идеята е на Martin Myerscough.
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Google представи нова версия на Android
На конференцията Google I/O 2011 /проведена на 10-11 май 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния/, компанията Google направи няколко анонса, свързани с мобилната операционна система Android.
Ръкавици, превеждащи жестовете в гласови съобщения
Украинската разработка Enable Talk получи една от основните награди на международният конкурс Imagine Cup, който се организира всяка година от Microsoft.
123456 ... 43
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други