ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Антибиотик спира преждевременното стареене


  Антибиотикът рапамицин ликвидира симптомите на стареене, очиствайки клетките от дефектният протеин прогерин, натрупващ се с възрастта.
  Изследователи от Университета на Мериленд (САЩ) твърдят, че са успели да победят синдрома на преждевременното стареене, или прогерията. Това нелечимо генетично заболяване има две разновидности - детска (синдром на Хътчинсън-Гилфорд) и възрастна (синдром на Вернер). Децата с прогерия страдат от заболявания, характерни за старостта: изтъняване и набръчкване на кожата, косопад, сърдечно-съдови заболявания, ставни проблеми и т.н. Като цяло, пациентите с детска форма на прогерия живеят не повече от 12-13 години.

Гледане на Кафе
Детска прогерия. горе - нормално клетъчно ядро и под него - клетъчно ядро с изменена мембрана на болен от прогерия. (Илюстрация: CheckOrphan)

  Както пишат учените в статия, публикувана в списание Science Translational Medicine, средството, което може да забави развитието на симптомите на прогерия(и дори да ги върне обратно), е антибиотикът рапамицин. Рапамицинът се използва като имуносупресор за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи. Известно е, че той потиска дейността на белтъко-синтезиращата система, забавя клетъчното делене, а в експериментите върху мишки и дрожди показал способност дори да увеличава продължителността на живота.
  Изследователите решили да видят, как този антибиотик ще действа върху фибробластите на кожа, със синдрома на преждевременно стареене: в тези клетки има множествени деформации на ядрената мембрана, забавяне на растежа и ранна смърт. Добавянето на рапамицин елиминирало всички тези клетъчни признаци на прогерия. Според учените, антибиотикът допринася за унищожаването на протеина прогерин, който се натрупва в заболелите клетки. Прогеринът е пресечена, дефектна форма на мембранния протеин laminin А. Появата на грешна версия на този протеин, води до образуването на характерните "балони" в ядрената мембрана, което нарушава целия генетичен апарат на клетките. Рапамицинът служи като чистач, измитащ от клетките дефектния белтък.
  Въпреки че явната прогерия, е изключително рядко заболяване, се смята, че при нея просто са ускорени процесите, протичащи при нормалното стареене. Например, същото количество прогерит се натрупва и в нормалните клетки, само че не толкова бързо. Някои възрастови болести, като Алцхаймер и Паркинсон, се съпровождат с разстройство на клетъчните „боклукосъбирателни” системи. За сега е неизвестно, дали рапамицинът ще забави стареенето при животни и хора, освен това, не бива да се забравя, че той е имуносупресор. Затова пък,може да даде на изследователите посоката, в която да се търсят други вещества, които ще помагат на клетките да се справят с "молекулярно възрастния" боклук.
 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Антибиотик спира преждевременното стареене
Антибиотик спира преждевременното стареене
Антибиотикът рапамицин ликвидира симптомите на стареене, очиствайки клетките от дефектният протеин прогерин, натрупващ се с възрастта.
Влак, който се движи без да спира
Дизайнерът PAUL PRIESTMAN от Priestmangoode предполага, че в XXI век, високоскоростните влакове ще се ползват с голям успех.
Adobe спира разработката на мобилни версии на Flash Player
Adobe Systems Incorporated възнамерява да се откаже от издаването на нови версии Flash Player за мобилни платформи. Това съобщение се появи в блога на компанията.
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Старостта е болест и тя е лечима
Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други