ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви


Гледане на Кафе
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
  Тестът е свързан с измерването на теломерите (структури в краищата на хромозомите), които се смятат за един от най-точните показатели за степента на стареене. В действителност, експертите ще трябва да определят, колко по – стар или по – млад е човек от своята хронологична възраст.
  Учените смятат, че анализът на теломерите ще придобие популярност през близките 5 – 10 години. В същото време, много учени поставят под въпрос стойността му. И работата даже не е в това, че някои хора ще сметнат това за нарушение на етичните стандарти, а в опасенията, че резултатите от теста, могат да попаднат в ръцете на безскрупулни организации, търгуващи със средства "против стареене" и други "еликсири на живота." Освен това, резултатите от анализите задължително ще заинтересуват застрахователните компании.
  В същото време растат доказателствата, че анализът на дължината на теломерите наистина е в състояние да предскаже риска от преждевременна смърт в резултат на редица възрастови нарушения - от сърдечно-съдови заболявания до болестта на Алцхаймер и рак. "Ние знаем, че хората, родени с по-къси теломери, имат по-ниска продължителност на живота - казва изобретателят на теста, Мария Бласко от Испанския национален онкологичен научен център. - Така че ние знаем, че сравнително късите теломерите допринасят за това, но не знаем, увеличават ли продължителността на живота по-дългите теломери.”
  Какво е новото в този тест? "Той е много точен: в състояние сме да откриваме малки разлики в дължината на теломерите. - казва г-жа Бласко. - Освен това, е много прост и бърз, и дава възможност за анализ на няколко проби едновременно.”
  Компанията на доктор Бласко Life Length твърди, че именно броят на желаещите да си направят теста, са я принудили да започне преговори с медико-диагностични компании в цяла Европа.
  Вероятно си спомняте, че Нобелова награда за медицина през 2009 г. бе присъдена само на автори, заели се с проучване на теломерите. Интересно е, че един от лауреатите, Елизабет Блекбърн от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ), е активен привърженик на изследването на теломери, а колегата и Карол Грейдер, от Harvard Medical School (САЩ), е скептична.
  Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
Дълголетието се предава по наследство без участието на гени
Продължителността на живота на кръглите червеи, поне отчасти, е под епигенетичен контрол: химическа модификация в белтъците, опаковащи ДНК, позволява на нематода да удължи живота на три свои поколения.
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Новата уеб услугата на MIT- Videoscope, за анализ на изтеглени видео материали
Приложенията на EVM могат да бъдат много разнообразни.
Как да започнете разговор с приятели или непознати – 5 проверени начина
Ако имате проблем със започването на разговор с непознати, то тези прости съвети ще ви помогнат да не се криете по ъглите на многолюдно парти или на прием.
Затлъстяването в младежка възраст значително съкращава живота
Младите хора с наднормено тегло са изложени на риск от по – ранна смърт от връстниците си, даже ако в последствие се избавят от излишните килограми, уверени са учените от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил - САЩ.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други