ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус


  Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се справят с нея.
  Вирусът, включващ в себе си Keylogger (средство за регистрация на всяко натискане на клавиш от клавиатурата), е бил открит преди две седмици от системата за безопасност на Пентагона - Host-Based Security System. Проблеми с полетите на безпилотниците, следящи талибанските бунтовници в небето на Афганистан, изглежда няма. Изтичане на секретна  информация също не е фиксирано, но вероятността за това е доста голяма, твърдят експерти.
  Надеждната информация за инцидента се крие от секретност, въпреки че и военните не знаят всичко. Например, те не знаят дали вирусът е пуснат умишлено и колко широко се е разпространил, но знаят, че компютрите с поверителни данни също бяха подложени на атака. Представителят на авиационното командване подполковник Tadd Sholtis заяви, че отказва да коментира подробности за инцидента, тъй като всяка информация за състоянието и конфигурацията на компютърните мрежи на Пентагона може да се използва.

Гледане на Кафе
"Неуязвимите" самолети-роботи са беззащитни пред шпионските програми.   (снимка: Bryan William Jones)

  Главоболието на мрежата на американските въоръжени сили е контактът между класифицираните компютри и машините, които имат достъп до Интернет, чрез външни и сменяеми носители. В повечето отдели използването на такива носители е ограничено и поставено под строг контрол, но авиобазата Creech Air Force Base в Невада е едно от изключенията.
  Известно е, че военни експерти по сигурността, са използвали за борба антивирус от Лабораторията на Касперски, но не успели да премахнат злонамерената програма. Тогава било решено да се почистят заразените хард-дискове, използвайки програмата BCWipe.
  Днес в Афганистан, Ирак и Пакистан са разположени отряди от близо двеста разузнавателни и бойни безпилотни летателни апарати. Особена опасност представляват пълноценните бойни машини, разработвани за Военновъздушните сили и морската авиация. За тяхното ниво на защита от хакери, говори факта, че през 2009 г. от иракски бунтовници са иззети лаптопи с многочасови видеозаписи от бордовите камери на самолети. Видеото е било направено с помощта на програма, струваща само $ 26.

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Опасен вирус атакува предприятия
Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Продажбата на раницата LA Martin Jetpack ще започне през 2012 година
Цената на оригиналният апарат за самостоятелен полет е 100 хиляди долара, включвайки и двуседмичен курс на обучение.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други