ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Австралия се готви за тест на плазмен двигател през 2013 година


 

Гледане на Кафе
Устройството HDLT. (Изображение: ANU)

Правителството на страната е отделило $ 3,1 милиона за ускоряване  разработването на усъвършенствания плазмен двигател, който може да се използва за спътници и теоретично - на междупланетни кораби.
  Лабораторията за плазмени изследвания към Австралийския национален университет (ANU) работи повече от 10 години над технологията Helicon Double Layer Thruster (HDLT). Проектът се подкрепя от британския университет в Съри и космическото звено на европейския концерн EADS EADS-Astrium, а сега своя солиден финансов принос в изследванията, са направили и австралийските власти.
  Плазмените двигатели и техните родственици – йонните, се появяват и започват да се прилагат през 60-70-те години на миналия век. И двата се използват днес в спътниците и междупланетните сонди. Тъй като и двата варианта обезпечават малка тяга, но консумират нищожно количество гориво и във времето могат да ускорят апарата до много високи скорости, те се считат за перспективни системи при дългите пилотирани мисии.
  В основата на HDLT е камера, отворена в единия си край, в която се пуска йонизиран газ (криптон или ксенон). Благодарение на радиочестотен генератор, съчетан с „обвитата” от камери антена, газът се йонизира и се превръща в плазма. Прикрепените към камерата соленоиди произвеждат относително слабо магнитно поле, което формира области от два слоя плазма с противоположни електрически заряди. В резултат на ускорението във вътрешността, йоните излизат навън и създават тяга. Заедно с тях излизат и приблизително същото количество електрони.
  Тъй като ускорението на йоните произтича от свойствата на плазмата, сблъскваща се с външното магнитно поле, отпада необходимостта от специални ускоряващи решетки в камерата. Това е едно от предимствата на HDLT. Другото е, че отработените газове са с приблизително еднакво количество йони и електрони, поради което отпада необходимостта от неутрализиращи системи, служещи за изравняване броя на двете частици.
  Инсталацията консумира няколко десетки вата, които могат да бъдат осигурени от слънчеви батерии. По разход на гориво тя е по – икономична от много съществуващи аналози: за час работа са нужни само 0,16 г газ, твърдят експертите.
  Ако довършителните работи над новия плазмен двигател бъдат успешни, неговото изпитание в космоса ще може да се осъществи след две години. Заедно със свръхзвуковият безпилотен апарат, чийто тестов старт е набелязан за края на 2012 г., това може да послужи като потвърждение за сериозните намерения на Австралия, да се присъедини към космическата надпревара.
 

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Австралия се готви за тест на плазмен двигател през 2013 година
Австралия се готви за тест на плазмен двигател през 2013 година
Правителството на страната е отделило 3,1 милиона долара за ускоряване разработването на усъвършенствания плазмен двигател, който може да се използва за спътници и теоретично - на междупланетни кораби.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Продажбата на раницата LA Martin Jetpack ще започне през 2012 година
Цената на оригиналният апарат за самостоятелен полет е 100 хиляди долара, включвайки и двуседмичен курс на обучение.
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Ford разработи свръх малък Еко-двигател
Литров двигател ще се присъедини към семейството на EcoBoost. Въпреки скромният обем, той осигурява приемлива мощност.
Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
123456 ... 36
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други